Vilka ingredienser kan få akne att blossa upp?

Vissa ingredienser får blemmor och finnar att blossa upp och
kallas komedogena eller aknegena. Dessa vanligt förekommande ingredienser kan
faktiskt gömma sig i produkter som ska behandla akne – då blir resultatet inte
så bra. Var på din vakt när det gäller följande:

  • Lanolin (ullfett): Ordet lanolin är bildat av orden lana (ull) och oleum (olja). Lanolin är en fet substans som man utvinner ur fårens ull. Lanolin är visserligen en mjukgörande substans, men det kan orsaka att porerna täpps till, vilket sedan leder till att pormaskar och akne uppkommer.
  • Artificiella parfymämnen: Artificiella parfymämnen kan öka bakteriemängden vid akne, de kan orsaka att huden blir känslig och de kan göra så att huden reagerar på ultraviolett ljus (s.k. fotosensitivitet).
  • Vissa röda färgämnen: Vissa av de röda färgämnen som utvinns ur koltjära kan förvärra och utlösa akne. Bra alternativ är mineralpigment som järnoxid.
  • Mineralolja: Mineralolja är ocklusiv, dvs. den lägger sig som en hinna på huden. Hudcellerna kan då inte stötas av vilket till slut leder till att det blockerar utförsgången för porerna.


Rådgör med din hudterapeut, som kan berätta vilka produkter som du ska undvika och vilka som i stället innehåller effektiva ingredienser som hjälper till att hämma de skadliga bakterierna och lösa upp blockerade porer. Här hittar du din närmaste hudterapeut.