vilka ingredienser får akne att blossa upp?

Vissa ingredienser får blemmor att blossa upp och kallas komedogena eller aknegena. Dessa vanliga ingredienser kan gömma sig i produkter ämnade att behandla finnar, och effekten blir då dålig. Var på din vakt när det gäller följande:

  • Lanolin (ullfett): Ordet lanolin är bildat av orden lana (ull) och oleum (olja). På svenska säger vi ullfett. Lanolin är en fet substans som man utvinner ur fårens ull. Lanolin är visserligen en mjukgörande substans, men det kan orsaka tilltäppning av porerna och därmed orsaka uppblossning av blemmor och pormaskar.
  • Parfymämnen: Artificiella parfymämnen kan spä på infektionen vid finnar, orsaka att huden blir känslig och göra att den reagerar på UV-ljus (s.k. fotosensitivitet).
  • Vissa röda färgämnen: Dessa färgämnen utvinns ur koltjära och vissa av dem kan förvärra och utlösa finnar. Bra alternativ är mineralpigment som järnoxid.
  • Mineralolja: Mineralolja är ocklusiv, dvs. den lägger sig som en hinna på huden och förhindrar vätskeförluster men också försvårar för celler att stötas av från hudytan. Då blir huden snabbt tilltäppt och glåmig. Andra namn för tilltäppande mineralolja: petrolatum, paraffinium liqidium, vaselin, mineral oil.

Rådgör med din hudterapeut, som kan berätta vilka produkter som inte innehåller komedogena ingredienser, utan som i stället innehåller botaniska extrakt som hjälper till att hämma de skadliga bakterierna. Här hittar du din närmaste hudterapeut.