varför får man akne?

Det finns gott om myter när det gäller blemmor, plitor, finnar – ja det finns många benämningar. Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut begreppen. Våra experter på hudhälsa berättar varför de flesta människor får de här tilltäppta porerna och/eller inflammationerna – och hur man kan undvika de vanligaste utlösande faktorerna.

Bakterier växer på din hud

Den där ”smutsen” som finns i dina pormaskar? Det är inte smuts, utan egentligen en cocktail bestående av bakterier, fett och döda hudceller och som vid kontakt med luftens syre får en svart färg. För att bli av med den här cocktailen dubbelrengör dagligen och exfoliera sedan bort de döda hudcellerna med exempelvis Daily Microfoliant® eller Gentle Cream Exfoliant.

Hårprodukter har hamnat i ansiktet

Viss makeup liksom vissa hår- och hudvårdsprodukter innehåller komedogena (pormaskframkallande) ingredienser, som kan få blemmor att blossa upp. Undvik produkter som innehåller lanolin, mineraloljor, artificiella (framför allt vissa röda) färgämnen liksom artificiella parfymämnen.

Du kan inte låta bli att klämma

Fel klämteknik och smuts under fingernaglarna kan leda till att du att få in nya bakterier i området, vilket kan leda till än fler blemmor! Bästa boten är istället att göra rent och sedan applicera produkter som syresätter, exfolierar och absorberar. Bra exempel är Breakout Control och Sebum Clearing Masque.


Din närmiljö är förorenad

UV-strålar och årstidsväxlingar kan stimulera cell- och talgproduktionen liksom blodcirkulationen och göra att finnar blossar upp. Särskilt gäller detta människor som arbetar i miljöer där det är varmt och där luftfuktigheten är hög, såsom i kök och vissa industrier. För att få bort all smuts och förorening från huden, dubbelrengör ditt ansikte varje kväll.


Det är ditt sköljmedel

Ja, din tvätt skulle kunna leda till blemmor uppträder. Undvik att använda sköljmedel vid tvätt av sängkläder. Sköljmedel är ofta tillverkade av djurfett (isterflott) och innehåller artificiella parfymämnen. Detta bildar en hinna som sätter sig på örngott/lakan och kan orsaka hudirritation och täppa till porer.

OK, om du följt råden ovan, men ändå får utbrott av blemmor – vad kan du göra då? Uppsök en professionell hudterapeut och få en för dig speciellt anpassad behandlingsrutin. Här hittar du din närmaste hudterapeut.