vad orsakar ojämn hudton?

En ojämn hudton, som också kallas hyperpigmentering, utgörs av oregelbunden missfärgning av huden. Orsaken är en överproduktion av melanin, det pigment som ger vår hud och hår deras färg. De mörka fläckarna uppfattas i regel som ”åldrad hud” och kan göra att du ser flera år äldre ut.

Vad orsakar den ojämna hudtonen?

Solen: När din hud vid upprepade tillfällen utsätts för solens UV-strålar, uppstår solskador. Huden vill skydda sig mot UV-ljuset och reagerar med att bilda melanin. Om det bildas för mycket blir bruna fläckar och ojämn hudton resultatet.

Hormoner: Brunpigmentering i ansiktet kallas melasma och beror på hormoner i kombination med solljus. Kvinnor som är gravida eller äter p-piller löper störst risk att drabbas.

Postinflammatorisk hyperpigmentering: Efter all form av hudskada kan hos personer som har denna benägenhet läkning ske med brunpigmentering. Vanliga orsaker är akne och traumatiska sår.


Hur får jag en jämn hudton?

Här följer några råd för att du tryggt och utan tuffa kirurgiska metoder ska kunna få en mer jämn hudton med bättre lyster.

Applicera solskydd dagligen.
Oskyddat solande utgör den största boven gällande pigmentfläckar. För att minska risken för nya fläckar, applicera en solskyddsprodukt eller en mjukgörare med ett bredspektrigt UV-skydd, det vill säga en som skyddar mot såväl UVA- som UVB-strålar. Håll dig till produkter med en solskyddsfaktor (SPF) 30 eller högre.Tips: Håll utkik efter produkter som använder oleosomteknologi, som ger ett bättre solskydd med mindre mängd kemiska substanser.

Exfoliera.
Behandla pigmentering genom att först avlägsna de trista, grå, döda cellerna på hudytan. Detta gör att ingredienser i dina serum, boosters och mjukgörare kan komma åt bättre och lättare nå in i huden. Tips: Håll utkik efter en mild, mikrofin exfolierare som du kan använda varje dag.

Använd rätt ingredienser.
Aktiverat kol avlägsnar substanser i luftföroreningar från huden. Oligopeptider, niacinamid och zinkglycinat motverkar melaninbildningen. Retinol har hudreparerande egenskaper. Samtliga dessa är lämpliga att använda vid ojämn hudton. Läs mer här om våra produkter som motverkar ojämn hudton, PowerBright Trx.

Ha tålamod.
Det går inte att åtgärda pigmentproblem över en natt, så ha tålamod! Det tar minst 1 månad av noggrann hudbehandling innan du kan se någon som helst förbättring. 75 % i reduktion av mörkare fläckar anses vara ett lyckat resultat, vilket kan ta fyra månader eller mer att uppnå. Ge därför inte upp! Om man drabbats av postinflammatoriska hyperpigmenteringar kan de vara mycket svårbehandlade.

Kom igång med att bekämpa bruna fläckar genom att be en Dermalogicaterapeut om en FaceMapping®-hudanalys. Hudterapeuten gör en bedömning av vad som kan vara orsaken till dina pigmentfläckar och kan göra upp en behandlingsplan. Ett tillägg av en serie professionella behandlingar som peelingar påskyndar som regel resultaten.