vad händer med min hud efter ett sommardopp?

När det blir varmare tar vi oss till havet eller sjön för att bada. Ett snabbt dopp kan väl inte skada, eller?

Bad i havet

Havsvatten är rikt på spårämnen och mineraler och har en sammansättning som inte är så olik mänsklig blodplasma. Utan tvekan har havsvatten många för huden unika läkningsegenskaper. Många av dessa egenskaper gäller specifikt Döda havet, där behandling för eksem och psoriasis är väletablerad.

Det är emellertid inte bara positivt att vistas havsvatten. Exponering för höga saltmängder kan torka ut huden. Salt som hamnat på huden kan vara mycket svårt att få bort med vanliga tvålar, och därför finns det ofta även efter dusch spår av salt på huden, salt som suger åt sig fukt. I kombination med överdrivet solande leder det lätt till att huden blir uttorkad och får en försämrad barriärfunktion.


En dag vid poolen

Klor är en giftig kemikalie, som använts för att bekämpa sjukdomar i över 100 år. Det är ett desinfektionsmedel som behövs som tillsats i bassängvatten. Klor är dock tufft mot huden och berövar den dess naturliga fettskikt. Det leder till vätskeförluster från huden och uttorkning. En annan risk vid bad i klorerat vatten är hudirritation och kontakteksem. Att duscha direkt efter bad i klorerat vatten reducerar dock risken något för dessa biverkningar.


Tips efter bad

6 stycken sommartips för dig som badar

Salt från havet, klor från simbassängen och solbadande kan leda till uttorkad, irriterad hud. Håll din hud frisk med dessa tips.

  1. Duscha så snart som möjligt efter bad.
  2. Efter det att du badat – applicera solskydd på nytt.
  3. Tvätta ansiktet med en rengöring med hudvänligt pH-värde som inte torkar ut.
  4. Få bort kemikalier och salt i ansiktet respektive på kroppen med exfolierande produkter.
  5. Förstärk, lugna och tillför fukt med mjukgörare som innehåller exempelvis jättenattljusolja eller vitamin E.
  6. Besök din hudterapeut för en fuktgivande kroppsinpackning och ansiktsbehandling.