Tips för din hud i vinter

Kyla och blåst utomhus i kombination med torr och uppvärmd inomhusluft – detta kan snabbt torka ut hudens naturliga skydd av fukt och fett. Detta leder till att huden förlorar ännu mer fukt från de underliggande hudlagren - du känner dig stram och kanske även lite flagig eller fjällig. Helt plötsligt känner du hur huden svider, stramar och hettar – och allt detta på grund av skiftet i temperatur och luftfuktighet. Den tunna huden på ögonlocken och på läpparna är extra känslig och dessa områden är väldigt utsatta när kylan och vinden blir för stark

Vad kan jag göra?

  • Se till att ha en bra bas i din hudvårdsrutin: en mild rengöring med hudvänligt pH-värde, en fuktgivande spray och en skyddande mjukgörare med både fukt och lipider.
  • Lägg till ett fuktgivande serum eller mask som exempelvis innehåller höga halter hyaluronsyra. Hyaluronsyra kan binda vatten motsvarande 1 000 gånger sin egen vikt.
  • Behandla känslig hud med produkter som innehåller lugnande och lindrande ingredienser såsom havre, ingefära och kamomill.
  • Är huden riktigt torr, använd produkter med närande men lätta, vegetabiliska oljor. Arganolja innehåller t ex fettsyror, växtsteroler, vitamin E och ferulinsyra, vilka förstärker hudytans barriär men inte heller täpper till.
  • Sänk temperaturen i duschen eller badkaret, använd mild duschgel och applicera kroppsolja och/eller kroppslotion omedelbart efter duschen.
  • Överdriv inte duschandet och badandet och var snäll mot huden.
  • Undvik att slicka dig runt munnen om du är torr. Det finns enzymer och bakterier i saliven som kan torka ut läpparna. Vårda istället området med skyddande läppcerat Undvik att slicka på läpparna, då nedbrytande enzymer och bakterier i saliven kan skada läpparna. Vårda området med skyddande läppcerat.