Hajpen kring hyaluronsyra

Hyaluronsyra – det är kraftfulla grejer! Men låt inte ordet ”syra” lura dig, detta är inte en peelande ingrediens. Denna gel-lika molekyl binder vatten och gör att huden får en god fuktbalans och ser frisk och spänstig ut. Hyaluronsyra är dessutom något som vår kropp normalt själv bildar.

Hyaluronsyra kan binda vatten motsvarande 1 000 gånger sin egen vikt. Den är alltså en fantastiskt bra fuktgivande och mjukgörande substans.


Fördel med hyaluronsyra i hudvård


Vetenskapliga studier har visat att hyaluronsyra förbättrar hudens vätskebalans, hjälper till vid produktionen av kollagen, bekämpar fria radikaler och hjälper till att bibehålla hudens elasticitet. Den har dessutom antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till vid sårläkning.
Varför behöver vi då tillföra mer hyaluronsyra om våra kroppar redan bildar den? Kroppen innehåller i genomsnitt ca 15 gram hyaluronsyra. En tredjedel av detta bryts ner och nybildas varje dag. Med åren bildar dock kroppen mindre och mindre av substansen och då är det bra att kompensera för det. Produkter mot hudåldrande innehåller ofta hyaluronsyra och plastikkirurger och hudläkare kan injicera substansen på insjunkna ställen i ansiktet. Men du behöver inte få sprutor för att ha nytta av hyaluronsyra. Välj bara ett serum eller en mjukgörare som innehåller hyaluronsyra för en mjukare, jämnare hud med bättre fuktbalans. På innehållsdeklarationen står det hyaluronic acid eller sodium hyaluronate.


Bland Dermalogicas produkter med hyaluronsyra återfinns bland annat Skin Hydrating Masque, HydraBlur Primer och Skin Hydrating Booster.