hur man behandlar akne

Använder du fortfarande samma produkter mot blemmor som när du var tonåring? De fungerar troligen inte lika bra som tidigare. Det beror på att det är en stor skillnad på akne man får som tonåring och dem man får som vuxen.

Tonårsfinnar beror delvis på genetiska faktorer och delvis på hormonella faktorer. Det finns ett klart samband med den förhöjda talgproduktion som uppstår i samband med puberteten. I tonåren sitter finnarna i hela ansiktet, ofta även på halsen och i nacken samt upptill på bålen. Hos de flesta läker finnarna så småningom ut.

Finnar hos vuxna tenderar å andra sidan att sitta djupare, vara mer ömma och ha ett cykliskt förlopp. Orsaken är vanligen hormoner och stress. Finnarna sitter främst kring munnen, utmed käklinjen och på hakan. Eftersom cellomsättningen blir långsammare med stigande ålder, kan huden hos den vuxne ta längre tid på sig att läka. Rodnad kan också finnas kvar under en längre tid. Följdproblem kan vara känslighet, uttorkning och pigmentering (bruna fläckar).

Hur man behandlar akne hos vuxna

Det är bra att fokusera på de fyra viktigaste bidragande faktorerna: överaktiva talgkörtlar, cellomsättning och bakterier som kan orsaka finnar och inflammation. Håll utkik efter multifunktionella produkter, som innehåller ingredienser såsom:
  • Salicylsyra, som hjälper till att få bort döda hudceller
  • Lugnande botaniska extrakt såsom tea trea-olja och lakritsrot.


Bra hudvårdsrutiner

Även om problemet med finnar hos tonåringar respektive hos vuxna skiljer sig åt, har båda grupperna nytta av följande rutiner:

  • Gör rent makeupborstar regelbundet och tvätta örngott varje vecka för att minska mängden bakterier.
  • Använd hudvårdande makeup med bra, icke-tilltäppande ingredienser.
  • Överlag - undvik ingredienser som lanolin, isopropylmyristat (vanligt i kosmetika), mineralolja (som kan hindra hudcellerna från att stötas bort) och parfymämnen (vanlig form av irritant).
  • Undvik att rengöra med för starka tvålar, för varmt vatten och undvik att överexfoliera. Dessa faktorer kan torka ut vävnaden, vilket kan leda till att huden sätter igång att producera mer talg (fett). Då får du mer pormaskar.
  • Slutligen: Eftersom finnar ofta blossar upp av stress, försök att minska din vardagsstress. Se också till att få ordentligt med sömn, ät en balanserad kost, drick mer vatten, begränsa koffeinkonsumtionen, motionera och undvik att röka. Med dessa åtgärder är du på god väg mot en friskare hud.

mediBac Clearing® är Dermalogicas produkter vid fet problemhud hos vuxna. Besök en professionell hudterapeut för att få reda på vilka produkter i detta system som är optimala för din hud. Du kommer då att få en Face Mapping®-analys med skräddarsydd produktrekommendation.