ge den åldrande huden lystern tillbaka

Har din hud varit grådaskig, flagig eller ojämn den senaste tiden? Det skulle kunna ha att göra med miljöfaktorer, allergier, solskada, till och med stress – eller också kan det bara bero på att du blir äldre. Misströsta dock inte, det händer alla. Som tur är, finns det något som du kan göra åt det – exfoliera!

Alla förlorar vi den ungdomliga lystern med stigande ålder, därför att cellomsättningen i vår hud blir långsammare. Detta leder till att gråmatta celler klänger sig fast vid hudytan längre. Exfoliering ger huden dess lyster tillbaka genom att ta bort allt det tråkiga, gråa och få den underliggande mjukare och slätare huden upp till ytan.

Exfoliering hjälper också specialprodukter och mjukgörare att gå ner bättre i huden. Vidare minskar exfoliering portilltäpptheter som man ser vid finnar, den hjälper till att släta ut skrovligheter och förhårdnader i huden, och den motverkar inåtväxande hårstrån.

Exfoliering är verkligen en av de bästa åtgärderna som du kan unna din hud.


Val av rätt exfolierare

Det finns många sorters exfolieringar. Både för hemmabruk och för professionellt bruk.

Exfolieringar för hemmabruk är som regel milda, snabba och användarvänliga. De flesta, såsom Daily Microfoliant®, Skin Prep Scrub och MultiVitamin Thermafoliant™, använder sig av små partiklar som lyfter av döda hudceller från hudytan. Behandlingar där produkter lämnas kvar att verka, såsom Daily Resurfacer, slätar ut huden med hydroxisyror och enzymer, som löser upp döda hudceller.

Professionella exfolieringar som hudterapeuten använder i behandlingar är starkare och ger snabbare resultat på pigmentförändringar och struktur. Dessa exfolieringar/peelingar ger kan utföras som kurbehandlingar samt kompletteras med hemmavårdsprodukter.

Vilken metod som är bäst för just dig beror på din hudtyp och hudkänslighet, liksom dina personliga önskemål. Generellt sett gäller att ju känsligare hud du har, desto mildare behandling är lämplig.

Besök en professionell Dermalogica hudterapeut för att diskutera vad som passar bäst för dig och även för att få mer information om de olika alternativ som finns.

Snabba hudvårdstips för förtida åldrad hud

En hård ansiktsskrubb bör undvikas

En ansiktsskrubb gjord på socker, salt eller nötter, bör undvikas, då den kan riva upp och irritera din hud. Håll i stället utkik efter de som innehåller jojoba, majsmjöl eller riskli. Sådana är tillräckligt skonsamma för torr, åldrad eller känslig hud. Har du fet hud, kan en fettabsorberande skrubb baserad på lera, såsom kaolinlera eller kiselgur (diatomacéjord), vara lämplig.

Exfoliera på morgonen

När du utför en exfoliering i ditt hem är det bäst att göra det innan du applicerar mjukgörare, serum, solskydd eller makeup.
Tips: Exfoliering kan få makeup att hålla längre. Produkter som appliceras på huden efter exfoliering blir också mer effektiva eftersom huden blivit befriad från alla döda hudceller.

Allt med måtta

Vid exfoliering gäller att mer inte är bättre. Överexfoliering kan leda till uttorkning och göra att huden lättare blir känslig och irriterad. Dessutom kan det påskynda hudåldrandet och öka risken för UV-skador. De flesta människor behöver bara exfoliera huden några gånger per vecka. Om du önskar att exfoliera oftare, bör du använda en produkt som är framtagen för att användas dagligen.