exfoliering

Exfoliering, eller peeling, gör att man får bort döda hudceller och fett och öppnar tilltäppta porer. Exfoliering har följande positiva effekter:
  • Den hjälper till att motverka och behandla tilltäppta porer och blemmor.
  • Den motverkar den feta, oljiga hyn.
  • Den slätar ut huden och gör att ditt ansikte blir mjukt och lent.
  • Den ger huden lyster.

Bra för alla hudtyper

Oavsett vilken hudtyp du har måste du göra något åt de tilltäppta porerna. Utan exfoliering kommer döda hudceller, fett och smuts från omgivningen att täppa till dina porer och försämra huden. Förutom att det leder till finnar, hindrar det också andra produkter från att tas upp av din hud på bästa sätt.

Olika sorters peelingar

Exfolieringar finns i olika former – skrubber, syror, peelingar. Vissa sköljer man genast av, medan andra låter man sitta kvar på huden. I syrabaserade produkter används ingredienser som salicylsyra, som lugnar rodnad och motverkar tilltäppta porer.

Skrubber och andra exfolieringar kan försämra akne om de inte används på rätt sätt. Om dina finnar gör ont, har mycket var i sig eller är mycket inflammerade, tala med en hudläkare eller en hudterapeut innan du använder någon exfoliering. Var extra försiktig med produkter som innehåller korn som kan rispa upp din hud. Fel sorts skrubb kan leda till mikroskopiska sår som gör huden känslig och kan förvärra finnarna.

De flesta behöver exfoliera minst ett par gånger i veckan, men de med mer motståndskraftig hud kan göra det upp till en gång per dag.