behöver jag en oljebaserad rengörare?

Modernt liv är fyllt av ironi. Vi ser till att hålla andedräkten fräsch med munsköljvatten, vi använder deodoranter och vi håller bakterier borta med antibakteriella krämer. Och ändå – och här kommer ironin – går de flesta av oss omkring med smutsig hud. Riktigt smutsig!


Vad händer när vi rengör huden?

De rengörare vi i allmänhet använder är gelbaserade, löddrande eller mjölkaktiga. Alla dessa rengörare använder sig av ytspännings-nedsättande medel (surfaktanter), och dessa står för merparten av rengöringen. Under den första rengöringsprocessen bildar surfaktanterna en emulsion av fet smuts som talg, makeup, solskyddsprodukt och partiklar från omgivningen, och de kan på så sätt lösas upp i sköljvattnet. Samtidigt löser den vattenbaserade delen av rengöraren upp den smuts som är vattenlöslig, såsom svett och vissa omgivningsföroreningar.

Det är emellertid en relativt stor mängd smuts som ansamlas på huden och denna initiala rengöring kan bara ta bort den ytliga delen av smutsen. Det är definitivt inte tillräcklig för att få huden ordentligt ren. Men kasta dig nu inte över tuffa rengörande metoder. Det som fungerar utmärkt är i stället en dubbelrengöring som tar bort fett och smuts från huden på djupet.

Viktigt är att inte dubbelrengöra med bara en vattenbaserad rengörare. Bäst resultat får du om du vid dubbelrengöring i första steget använder en oljebaserad rengörare som ”förtvätt”.

varför ska jag rengöra med olja?

Inom kemin sägs det att lika dras till lika. Rengörare som innehåller växtbaserade oljor (gurkörtsfrö, kukuinöt, aprikoskärna med flera) är bättre på att få lagren av oljebaserad smuts på huden att smälta. Oljemolekylerna i rengöraren binds till oljemolekylerna i smutsen, och när vatten sedan tillsätts bildas en emulsion och smutsen kan sköljas bort. Den andra (vattenbaserade) rengöraren kan därefter nå ännu djupare än tidigare – utan att huden blir uttorkad.