allt du känner till om solskydd kan vara en myt

Du känner till att priset för att hålla huden frisk, slät och med en jämn hudton är att skydda sig mot solen. Många människor förlitar sig dock på gamla rön.
Dermalogicas hudexperter tar här itu med två vanliga solskyddsmyter.


Myt: Med en hög solskyddsfaktor (SPF) kan jag sola tryggt.

Solskyddsfaktor (SPF) är bara ett mått på skyddet mot UVB-strålarna, vilket anger hur lång tid det tar för huden att bli röd. Exempelvis betyder SPF 15 att det teoretiskt tar 15 gånger längre tid för huden att bli röd jämfört med om man inte använde någon produkt alls. Detta har dock inget alls att göra med skyddet mot UVA-strålarna, som når djupare ner i huden och i första hand är de som orsakar hudåldrande. De bidrar dessutom till uppkomsten av hudcancer.

För att få ett bra skydd mot solens skadliga strålar, det vill säga mot både UVA- och UVB-strålar, är det viktigt att du ser till att den produkt du använder är märkt ”Broad Spectrum” eller ”Brett spektrum”.

Satsa på en kräm eller lotion hellre än en spray. Sprayer är svåra att stryka ut jämnt och det finns risk att det blir områden som inte får tillräckligt bra solskydd. Använd motsvarande ett snapsglas creme eller lotion på kroppen och en tesked i ansiktet. Applicera innan du går ut i solen och sedan varannan timme. Badar eller motionerar du, stryk på direkt efter.

Myt: En bas-solbränna skyddar mot solen.

Det finns inget som heter en ”säker solbränna”. Solbränna är hudens sätt att reagera när den utsätts för skadliga UV-strålar. Dina hudceller svarar med att bilda mer av hudpigmentet melanin, och huden mörknar därför.


Dermalogicas hudvårdsprodukter med spf

Sommar som vinter, soliga som mulna dagar: så fort solen är uppe, träffar dess ultravioletta strålar vår hud. Trots vår kunskap om att UV-strålarna kan vara skadliga, har de flesta inte en tanke på att regelbundet skydda sig mot dem. Med våra hudvårdsprodukter får du effektiv hudvård med inbyggd spf - lär mer här.