aktivt kol: det ultimata för grådaskig hud

Vad är aktivt kol och varför är det så effektivt i hudvård? Denna kraftfulla utrensande ingrediens är mycket mer än man kan tro. Till skillnad från det kol som man använder vid grillning är aktivt kol ett mineralrikt material som kan adsorbera mer än 1 000 gånger sin egen vikt i form av positivt laddade föreningar.

Ja, du läste rätt: ADsorbera! Vid absorption suger en substans in en annan substans. Vid adsorption klistras en substans på en annan substans yta – ungefär som en magnet drar åt sig ett metallföremål. Kolet är negativt laddat och drar därför åt sig sådant som är positivt laddat, såsom djupsittande smuts och fett på huden.
Aktivt kol finns i många olika former beroende på användningsområde. Dermalogica använder sig av aktivt binchotan-träkol, ett högkvalitativt kol som tillverkas av trä från japansk ubame-ek. Denna typ av träkol ”aktiveras” via en process med en extrem upphettning och en snabb nedkylning. Detta gör att det bildas miljontals mikroskopiska porer som är idealiska för att adsorbera orenheter från huden.

På sjukhusens akutmottagningar används aktivt kol för att adsobera och få bort gifter från kroppen. Aktivt kol kan också användas i våra hem i vattenfilter. Det aktiva kolet tar bort klor, avlagringar och andra föroreningar och det förbättrar smaken och lukten hos kranvattnet.

I Dermalogicas Charcoal Rescue Masque används aktivt binchotan-träkol för att suga upp överskottsfett och orenheter från dina porer och ge en renare hud med en fin lyster.

Charcoal Rescue Masque innehåller också flera andra ingredienser såsom aska från vulkaner och varma källor, havslera, bambustamsextrakt, svavel och chilensk vild mynta för ytterligare positiva effekter för hudens hälsa.