akne + sol = sant?

Sol, föroreningar, makeup och uttorkning är exempel på sådant som kan förvärra en aknebenägen, fet hud med ärr. Här kan du läsa mer om varför:

UV - strålning

Att försöka sola bort akne är en mycket kortsiktig lösning. UV-strålning torkar ut och leder på sikt till att huden faktiskt producerar mer talg (det naturliga hudfettet). Hudytan blir stram och känns först jämnare - men samtidigt blir den blank och känns fetare ju längre dagen går. Detta är en klassisk ond cirkel och du kan få mer problem än du hade innan. Solens brännande strålar – de som gör dig röd, brun eller något däremellan – orsakar också brännskador och högre produktion av hudceller. Har huden redan innan börjat producera mer fett, så klistrar sig detta nu fast vid hudcellerna. Då får du mer märkbara problem med pormaskar, kvisslor och blemmor som också kan ligga djupare ner i huden.

Om du har ärr efter akne så kan tyvärr UV-strålarna göra dem permanent mörkare. Detta eftersom ärrvävnad är mer känslig för UV-strålning. Att pigmentet blir mörkare är ett sätt för huden att försöka skydda sig mot ytterligare skador – men det triggar också inflammation i vävnaden.

Luftföroreningar

Luftburna smutspartiklar bidrar i längden till uttorkning och mer talgproduktion. Dessutom kan partiklarna orsaka mer rodnad och inflammation – vilket inte bra om du redan har lite ömmande blemmor. Studier visar att kombinationen UV-strålar och luftburna föroreningar kan vara förödande för aknebenägen och fet hud.

Tilltäppande makeup

All makeup är inte dålig – nuförtiden finns det gott om hudvårdande alternativ! Men att sova med makeup eller att fylla på med makeu över gårdagens, leder till att dina hudceller inte får stötas av som de ska. Dessutom sitter det ju en hel del hudceller och fett i makeupen efter en hel dag. Klassiska tecken på så kallad kosmetisk akne är små vita pluppar (slutna pormaskar) på kinder, haka, panna eller runt läpparna. Så – var noga med att rengöra huden morgon och kväll, undvik oljebaserad foundation och var noga med att rengöra dina penslar/svampar flera gånger varje vecka!

Uttorkning

Brist på fukt kan orsakas av mycket i din dagliga omgivning – ja till och med din livsstil spelar en viktig roll för hur din hud mår. Hur ser det ut med sömn, mat, läkemedel och hudvårdsrutiner – är det balanserat och utan biverkningar? Tar du ofta långa duschar med riktigt hett vatten, eller älskar du att skrubba huden varje dag? Det är precis sådant som - just det – torkar ut. De är mycket viktigt att bevara det naturliga limmet av fett och fukt mellan det yttersta lagret av döda hudceller, som faktiskt ska skydda dig och din kropp mot bakterier och irritativa substanser utifrån. Även om din hud är fet, så behöver den fukt för att kunna bevara sin naturliga barriärfunktion.
För att skydda huden är ett av våra tips att dagligen använda en balanserande och fuktgivande dagcreme – som exempelvis Clearing Defense SPF30. Den håller hudytan genomfuktad men samtidigt matt hela dagen. Den skyddar även mot eventuella oljepartiklar från din makeup eller från luften omkring. Det bästa av allt är att den är enkel att tvätta av, gärna genom att tvätta huden i två omgångar, s k dubbelrengöring. Då gör du först rent huden från yttre partiklar och produkter – och sedan får själva huden en närmare rengöring. Rengör och återfukta varje morgon och kväll så är du på god väg mot en mer balanserad hud.