8 tips för att motverka hudrodnad

Vi vet alla hur det känns när vi blir attraherade av någon. Pupillerna vidgas. Hjärtat börjar slå. Vi blir svettiga i handflatorna. Men vissa av oss blir också knallröda i ansiktet, vi blir varma och känner oss generade – kanske inte precis något som förbättrar våra chanser till romans?

Enligt experter på hudhälsa vid Dermalogica och The International Dermal Institute finns det flera olika orsaker till att vi blir röda i ansiktet. De har främst med genetiska faktorer och miljöfaktorer att göra. För dem som har ljus, känslig och lättirritabel hud eller rosacea, kan rodnad vara ett ständigt närvarande problem. Det finns visserligen ingen permanent bot, men följande kan vara till hjälp:

 1. Skippa tvålen!
  Satsa i stället på en lugnande, krämig rengöring med hudvänligt pH-värde, såsom UltraCalming Cleanser som inte irriterar huden.
 2. Kasta ut badvattnet
  Mycket känslig hud kan vara för känslig för vatten och framför allt varmt vatten. Undvik att duscha eller bada för mycket.
 3. Använd fysikaliskt solskydd
  Solljus kan irritera huden, men det kan också kemiska solskyddsprodukter. Välj i stället en så kallad fysikalisk solskyddsprodukt som innehåller titandioxid eller zinkoxid och som har en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre – prova Sheer Tint SPF20.
 4. Dumpa de irriterande ämnena
  Använder man för många produkter som innehåller kända irriterande ingredienser – såsom artificiella parfym- och färgämnen och lanolin – kan det förvärra känslig hud, ansiktsrodnad och irritation. Undvikt också att göra ren huden med tuffa medel såsom hårda skrubber och riviga svampar. Prova The Sponge Cloth i stället.
 5. Dra ner på hettan
  Undvik mat som ökar blodcirkulationen som t.ex. alkohol, koffein, starkt kryddad mat, artificiella sötningsmedel, rött vin, tomater och mjölkprodukter. De kan orsaka rodnad.
 6. Satsa på lugnande serum
  Rodnad kan dämpas om du använder ett serum som innehåller lugnande ingredienser som till exempel havre. Prova UltraCalming Serum Concentrate.
 7. Fimpa cigarretten
  Rökning kan liknas vid att man kväver huden från insidan. Rökning får blodkärlen att dra ihop sig och hämmar kroppens förmåga att förse huden med syre och näringsämnen. Huden kan på så sätt bli mer känslig.
 8. Slappna av!
  Tekniker som djupandning och leende kan hjälpa till att minska rodnad, särskilt om rodnaden utlöses av nervösa reaktioner som när man blir generad. Tänk dock på att det inte är något att bli generad över. För många människor är rodnad i stället tecken på ungdom, hälsa och vitalitet – och det är därför som många människor under århundradenas lopp försökt att återskapa hudrodnad med makeup, mosade bär, ja, till och med rödbetor!


Informationen i denna artikel är på inget sätt tänkt att ersätta medicinsk rådgivning. Rätt diagnostik vid olika hudåkommor är viktig för rätt behandling. Rådgör med en professionell hudterapeut eller hudläkare för en korrekt bedömning.