7 tips och tricks för en bättre rakning

Genomsnittsmannen tillbringar mer än sex månader av sitt liv med att raka sig, men använder trots det inte rakprodukter som inriktar sig på de viktigaste rakningsproblemen.

Gör din rakning mer effektiv genom att följande tips från våra hudterapeuter. Din hud kommer att kännas slätare och lugnare än någonsin tidigare.

Duscha först

Duschvattnets värme och fukt gör huden och hårstråna mjukare och gör det lättare att raka sig.

Säg nej till rakutslag

Inåtväxande hårstrån uppkommer när hårstrået tittar fram ur hårsäcken och sedan vänder och växer in i huden. Det här är särskilt vanligt i skägg- och bikiniområdena. Använder du en exfolierande rengörare som Daily Clean Scrub motverkar du risken för rakutslag och inåtväxande hårstrån. Om du har känslig hud kan du prova att exfoliera på kvällen och raka dig på morgonen.

Raka medhårs

Rakar du dig mot hårets växtriktning ökar risken för inåtväxande hår och rakutslag. Det är därför bättre att raka sig i hårets växtriktning.

Skippa alkoholhaltiga after-shaveprodukter

After-shaveprodukter innehåller som regel alkohol. Alkohol har förvisso antiseptiska egenskaper, men den skadar den naturliga hudbarriären och kan orsaka hudirritation. Använd i stället hellre en produkt som Post-Shave Balm, som bland annat innehåller lugnande extrakt av lakritsrot som motverkar irritation och obehag efter rakning.

Lätta på trycket

Trycker du för hårt med rakhyveln finns risk för att du orsakar sår i huden, vilket ökar risken för skador. Tänk även på att hårdare tryck inte ger någon bättre rakning.

Sakta och säkert

Bäst resultat får du om du använder stadiga, konstanta rörelser. Sikta på att raka 3-5 cm per drag.

Skölj av rakhyveln – varje gång

För att få en hudnära rakning, se till att du sköljer av rakhyveln efter varje drag. Samlas det skräp på hyveln blir resultatet ojämnt.

Extra tips:

Rakning är en form av mekanisk exfoliering och kan därför göra huden mer känslig för solen. Om du vistas utomhus efter rakning, applicera alltid en solskyddsprodukt efteråt.